بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی و امور فرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان گلستان، ابراهیم کریمی با اعلام این خبر تشریح کرد: «فاز اول عملیات مرمت اضطراری خانه تاریخی روشنی واقع در شهرستان گمیشان زیر نظر کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان گلستان با اعتباری بالغ بر 500میلیون ریال از محل اعتبارات ملی در حال انجاماست.»
او افزود: «اجرای مرمت اضطراری و استحکامبخشی خانه تاریخی روشنی مطابق با برداشتهای انجامشده و بهصورت جزءبهجزء و دقیق درحال انجام است و طی این مرمت، اجرای شمعکوبی، برچیدن جرزهای آسیبدیده و مرمت و بازسازی جرزهای شمالی بنا انجام خواهد شد.»
کریمی در ادامه گفت: «این بنا بسیاری از ویژگیهای معماری اقلیمی منطقه معتدل و مرطوب و همینطور اصول معماری ایرانی یعنی مردمواری، پرهیز از بیهودگی، نیارش و... را بهخوبی داراست و بهطور کلی مصالح مورداستفاده در این خانه از مصالح بومآورد مثل چوب و آجر با ملاطهای کاهگل، گچ و گچوخاک، ماسه و آهک تهیه شده است.».
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان گلستان در پایان یادآور شد: «خانه تاریخی روشنی متعلق به دوران پهلوی اول و در سال 1391 با شماره 31009 در فهرست آثار ملی بهثبت رسیده است.»
سازه بنای تاریخی روشنی با آجر و ملاط ماسه و آهک و چوب احداثشده و این بنا بر روی زیرزمینی است که در واقع نیمطبقه محسوب میشود و نیمی از ارتفاع آن بر روی زمین است و انبار و محل نگهداری دام بوده است. در طبقه همکف فضاهای بهکاربردهشده شامل سه اتاق، راهرو و راهپله است و در طبقه اول چهار اتاق، راهرو و دو تراس که یکی در جهت شمال و دیگری در جهت جنوب اجرا شده است. درها و پنجرهها و تراسهای چوبی طبقه فوقانی که هم در چشمانداز و هم بهعنوان یک فضای ارتباطی بین اتاقها نقش مهمی دارد. بنا دارای سه ورودی در جهت جنوب و یک ورودی در جهت شمال است.
ویژگیهای کالبدی بنا را میتوان بهصورت اندودهای کاهگلی، گچی و گچوخاکی، تیرهای چوبی، دیوارهای آجری طبقه زیرزمین و همکف و دیوارهای چوبی با ملاط در طبقهاول، بام شیروانی با اسکلت چوبی، در و پنجرههای چوبی بسیار زیبا اتاقهای مستطیلشکل تودرتو و ارتفاع بلند سقفهای داخلی دستهبندی کرد.
انتهای پیام/